Zelený čaj v těhotenství
Vhodnost pití zeleného čaje v těhotenství je stále předmětem k diskuzi, takže není možné jednoznačně říci, že ho nastávající matka pít nesmí. Je ovšem velice důležité mít neustále na paměti, že v zeleném čaji, stejně jako v černém nebo v typu oolong, je poměrně vysoké množství kofeinu, který při nadměrné konzumaci zatěžuje ledviny i játra matky a může nepříznivě ovlivnit porodní váhu dítěte.
Drží-li se těhotná žena osvědčeného rčení – „všeho s mírou“, pak si může bez obav dopřát několik šálků dobrého zeleného čaje za týden. Doporučuje se čaj prokládat dostatečným množstvím vody a druhy čajů střídat. To znamená nepít jen zelený, ale obměňovat ho s doporučenými bylinkovými čaji. Přínosné je například pití čaje zázvorového, mátového nebo heřmánkového.
Co je důležité si pamatovat?
- Zelený čaj se pít může, ale jen v rozumném množství.
- Je lepší zelený čaj ochucený nebo s nižší koncentrací kofeinu.
- Větší části kofeinu se lze jednoduše zbavit tak, že čaj zalijeme horkou vodou a po 30 vteřinách tento nálev vylijeme. Následně čaj zalijeme podruhé a tento nálev pijeme. Kofein se rozpouští jako první, proto je jeho větší procento odstraněno s prvním nálevem.
- Všeho s mírou! Zelený čaj není jedovatý, jen obsahuje látky, které mohou ve vysokých koncentracích nepříznivě ovlivňovat vývoj plodu.